Het is goed om te beginnen met schrijven dat wij voor dit project niet zo veel gereedschap hadden. We waren hiervoor namelijk helemaal niet zulke klussers.
Één van de weinige gereedschappen die we hadden waren een (accu) schroefboormachine en natuurlijk gewoon een aantal standaard dingen zoals verschillende soorten schroevendraaiers een hamer en wat ander klein handgereedschap.
Om een hele bus te verbouwen, heb je toch iets meer nodig dan dat. We hebben een behoorlijke hoeveelheid gereedschap en materialen aangeschaft tijdens het zelfbouw-proces. Zo veel dat ons halve huis in het afgelopen jaar heeft volgestaan met gereedschap omdat we geen plek hadden om het op te bergen. Gelukkig hadden onze (schoon) ouders ook wel behoorlijk wat gereedschap wat we hebben kunnen lenen.
In dit stukje tekst wil ik iets meer vertellen over het belangrijkste gereedschap en wat voor ons echt absoluut onmisbaar is geweest. Dan laat ik alle kleine zaken zoals duizend en één verschillende schroevendraaiers en bitjes even buiten beschouwing.
Decoupeerzaag
Echt absoluut onmisbaar, deze hebben we van het begin tot het eind heel veel nodig gehad. De bus heeft heel veel kleine (vervelende) hoekjes waar bijvoorbeeld houten platen, schrootjes en latjes tegenaan moeten en waar rondingen voor gezaagd moeten worden of hapjes uit houten latten gezaagd moeten worden. Ook de gaten voor de ramen en dergelijke zijn gemaakt met de decoupeerzaag, maar dan met een ijzerzaagje erop om door het metaal van de bus heen te komen.
Schuurmachine
Spreekt denk ik redelijk voor zich: (bijna) elk houtje wat je hebt gezaagd, zeker voor je het gaat schilderen, moet geschuurd worden. Dat gaat natuurlijk een stuk sneller met een schuurmachine dan met de hand. We hebben deze zo veel gebruikt dat de machine van de Lidl het op een gegeven moment heeft begeven en we net als voor het meeste andere elektrische gereedschap voor een Bosch hebben gekozen. Kost natuurlijk iets meer, maar je merkt het verschil in kwaliteit! En geluid.. :)
(Schroef)boormachine
Eerder al even genoemd bovenin. Dit zal denk ik het meest gebruikte apparaat zijn geweest. Dit heb je non-stop nodig. Er zijn namelijk een ontelbare hoeveelheid gaten geboord en schroeven bevestigd. Wij hebben een Bosch accu machine. Werkt ideaal. Met een paar reserve accu's kan je altijd en overal waar je wil doorgaan met schroeven. Ook hebben we met alle gaten boren in het metaal van de bus misschien wel 10 ijzerboortjes versleten
Afkortzaag
Deze had ik van te voren eigenlijk nog nooit gebruikt maar is uiteindelijk ook onmisbaar gebleken. Het is een vrij groot apparaat en deze hebben we gelukkig van onze (schoon)ouders kunnen lenen en op het werk stond er een van één van de klussers daar die we hebben kunnen gebruiken. Om alle latjes netjes recht op maat te zagen / af te korten werkt dit erg goed en snel. Met een decoupeerzaag is het heel erg lastig om 100% recht te zagen. Als je dan twee verschillende stukken hout op elkaar aan wil sluiten lukt dit niet. Met de afkortzaag kan je altijd helemaal recht zagen.
Multitool
Een handig stuk elektrisch gereedschap waar je verschillende opzetstukjes op kan zetten zoals bijvoorbeeld een zaagje. Het is bij ons regelmatig voorgekomen dat nadat iets gemonteerd was in de bus, later bleek dat er toch nog een stukje hout uit moest bijvoorbeeld. Met de decoupeerzaag kan je de bochten en hoeken dan niet meer maken. De multitool past vrijwel overal tussen.
Zaagtafel
Dit is echt een gigantisch apparaat. We hebben er een tijdje over nagedacht of we dit zouden aanschaffen, maar uiteindelijk bleek dat als we de grotere houten platen netjes recht wilde zagen voor in de bus dit toch (een van de) beste oplossingen zou zijn. Dit is een grote tafel waaruit een ronde cirkelzaag komt waar je netjes langs een geleider (grote) houten platen kunt halen waardoor je ze dus inderdaad netjes recht kan zagen.
Freesmachine
Dit is ook iets waarvan ik in eerste instantie nog nooit had gehoord en ik van te voren ook zeker niet wist dat we het nodig zouden hebben. Uiteindelijk ook heel waardevol gebleken en nog een leuk apparaat om mee te werken ook.
Met dit apparaat kun je nauwkeurig stukken of stukjes hout frezen (ik weet niet hoe ik het anders moet noemen) in eigenlijk elke gewenste vorm. We hebben ook wel voorbeelden gezien dat mensen er bijvoorbeeld in het hout hun namen mee ''schrijven'' / frezen als soort van decoratie. Waar wij hem vooral voor hebben gebruikt is voor het maken van de lades. Door een houten gleuf te frezen in het frame van de lade kan hierin de bodem van de la geschoven worden. Het zelfde systeem als de Ikea gebruikt, hartstikke stevig dus. :)
Invalzaag en circelzaag
Met een invalzaag kan je de diepte van het cirkelzaagje goed instellen. Om houten planken of balken soms iets buigzamer te maken, hebben wij soms kleine inkepingen gemaakt. Hierdoor is het hout beter buigbaar om in een bepaalde hoek te komen, zonder dat het breekt en wel stevig genoeg blijft. Minder vaak nodig gehad dan bovenstaande maar toch een goede toevoeging geweest.
Blindklinkmoertang
Een bijna onmogelijk woord om in een keer goed uit te spreken.. Ook hier had ik nog nooit van gehoord van te voren. De exacte werking kan ik ook niet helemaal goed uitleggen. Maar hier is google voor :) Het lijkt op een popnageltang (ook iets wat we gekocht hebben trouwens.
Kort gezegd komt het er op neer dat je met deze tang in het metaal van bijvoorbeeld de bus een moer kan klemmen waarin je vervolgens iets kan vast schroeven. Hiermee kunnen wij bijvoorbeeld de vuilwatertank onder de bus stevig bevestigen.
Gatenzaag
Ook dit was absoluut onmisbaar. Om mooie ronde gaten te kunnen zagen heb je opzetstukjes voor op de boormachine. Voor bijvoorbeeld de ronde gaten waarin de spotjes moesten komen maar ook gaten in de watertank voor de doorlaat van het water. Deze gatenzagen heb je natuurlijk in verschillende maten maar ook soorten. Voor het metaal van de bus ijzergatenzagen en voor het hout houtgaatzagen.
Kleinmateriaal
Naast alle grotere machines en grotere aanschaf zijn we ook oneindig vaak naar de bouwmarkt geweest voor klein materiaal. Zomaar even een kort lijstje met een aantal van deze dingen:
- Kitspuit
- 20 verschillende kit soorten, siliconen, butyleen, rubberseal, dekalseal en nog veel meer
- Kit hulpstukjes om het netjes af te werken
- 101 verschillende soorten schroeven, metaalschroeven, houtschroeven en bouten en die allemaal in verschillende maten. Zomaar een ruimte schatting, maar ik denk dat er misschien wel voor €300+ aan schroeven in de bus zit.
- Rolmaat
- Winkelhaak
- Bijtel
- Electra verbindingstukjes
- Zekeringen
- Stiptang
- Waterpomptang
- Popnageltang
- Opzetstuk om in bochten te kunnen schroeven
- Verschillende soorten afdichtingstape voor waterdoorlaten
Ik weet heel zeker dat ik nog het een en ander ben vergeten, maar deze materialen zijn voor ons het belangrijkst geweest.
Mocht je nog specifieke vragen hebben over het gereedschap dan horen wij het graag!
Reactie plaatsen
Reacties