Hoe te beginnen?

Gepubliceerd op 25 juni 2022 om 09:00

We waren ons al maanden aan het inlezen voordat we de bus aankochten, maar zeker in de weken dat we zaten te wachten tot we de bus mochten ophalen hebben we behoorlijk wat uren gespendeerd aan het lezen over isolatiemateriaal, elektra, verschillende typen accu’s, zonnepanelen, verschillende koelkasten. Maar ook welke houtsoorten handig zijn om te gebruiken in de bus. Het is namelijk heel erg belangrijk om alles zo licht mogelijk te maken, maar het moet natuurlijk wel stevig zijn. Een hoop lastige zaken om over na te denken.


Wij hadden een globaal beeld in ons hoofd over hoe wij ongeveer wilde dat de bus eruit kwam te zien. Het belangrijkst hierin is de indeling. Waar komt de douche? Wil je stoeltjes naast elkaar of tegenover elkaar? Maar vooral ook hoe groot wil je alles hebben. Heb je liever een aanrecht van 10cm langer of een douche van 10cm groter? Hier valt of staat namelijk heel veel mee. In zo’n kleine ruimte telt letterlijk elke centimeter of zelfs millimeter en alles heeft invloed op elkaar. Het is eigenlijk één grote puzzel. Om hierin een beter beeld te krijgen hebben wij van te voren een weekend een camperbus gehuurd om te kijken hoe onder andere die indeling beviel. Ook hebben we met schilderstape in onze woonkamer en later in de bus zelf alles uitgetaped en wat ‘’meubels’’ gemaakt van karton.

Een ander gedeelte wat hoort bij de voorbereiding en het proces van het bouwen van een camper is bepalen wat voor ‘’luxe’’ je wilt. Je kan natuurlijk een simpel één pits gasbrandertje neerzetten om wat eten op te warmen, een simpele koelbox en een ventilator om een beetje af te koelen in de avond.  Hier is natuurlijk ook helemaal niks mis mee! Of je kiest voor een 3 pits gasfornuis met een serieuze oven, een koelkast van 85liter met vriesvakje en een airco die het in een paar minuten op een aangename 19 graden kan maken als het buiten 35 graden is. Het laatste is precies waar wij voor hebben gekozen. De conclusie was: als we het doen, doen we het goed. En we houden van kamperen, maar een beetje ‘’luxe’’ vinden we toch ook wel heel fijn. Buitenom dat hebben we ook wel heel bewust voor de airco gekozen zodat als het buiten erg warm is, de honden eventueel toch lekker koel in de bus kunnen liggen als ze dit willen. 

 

Nadat we de bus hadden opgehaald, waren we natuurlijk super gemotiveerd om gelijk te beginnen. Dezelfde dag zijn we gelijk begonnen met het grondig schoonmaken van de hele bus aan de binnenkant. De houten originele betimmering en loodzware vloer verwijderen en vervolgens flink aan de poets. Ondanks dat de garage toch ook de boel goed had schoongemaakt en in de cockpitspray had gezet, zal het je verbazen wat je allemaal nog tegen komt. Wij vonden onder andere een broodmes, pennen, aanstekers en vooral heel veel troep.

Over een aantal zaken waren we nog niet helemaal uit, bijvoorbeeld of we de elektra en waterinstallatie zelf zouden doen of dit toch zouden uitbesteden. In afwachtingen van een aantal offertes was stap 1 in elk geval isoleren. Dit is iets waar ik zelf van te voren eigenlijk best wel zin in had. Lekker simpel werk wat ik steeds makkelijk tussendoor even kon doen. Het isolatiemateriaal heet Armaflex. Dit is het meest gebruikt in campers, isoleert tegen warmte/kou en deels geluid en is makkelijk op maat te snijden en plakken. Uiteindelijk dagen, weken, maanden later waren we dit isoleren toch ook wel aardig beu. Maar we hadden er over gelezen en wisten daarom dat dit wel heel belangrijk was en zouden hier uiteindelijk veel aan hebben. 

 

Na mij alvast een klein beetje verdiept te hebben in elektra en de installatie van een achteruitrijcamera durfde ik het wel aan deze te installeren. Klein gaatje boren in de bus voor het kabeltje van de camera, deze aansluiten op het achteruitrijlicht en de camera met schroefjes en/of kit op de bus bevestigen. Zo gezegd, zo gedaan… Al was dat eerste gaatje boren in de bus best even spannend.


In de tussentijd hadden we bericht terug met prijzen om het watersysteem en elektra uit te besteden. Hier schrokken we een beetje van. Dit ging al snel richting de €10.000. Na de installatie van de achteruitrijcamera was er bij mij een heel klein sprankje hoop en vertrouwen gekomen dat ik misschien toch in elk geval wel iets voor elkaar kon krijgen wat betreft elektra. Nog maar eens verder het internet op duiken voor wat research en nog eens heel goed nadenken…

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.